Pred narodením

Tehotenstvo je jedno z najkrajších období v živote ženy. Každá mamička by mala však vedieť, že je to aj obdobie zmien v jej ústnej dutine, a preto by mala náležite upraviť starostlivosť. Tehotenstvo môže u niektorých žien viesť k problémom so zubami, vrátane ochorenia ďasien. Častokrát sa tieto problémy zvýraznia až počas tehotenstva, hoci začiatky bolo možné nájsť už pred ním.

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Tehotenstvo
Starostlivosť
pred narodením.jpeg

Aké zmeny nastávajú v ústach tehotnej ženy?

Hovorí sa, že počas tehotenstva priemerne príde jedna žena o jeden zub. Je to však len mýtus. Vysvetlíme si, čo sa v ústach tehotnej ženy deje. Jedálniček tehotnej ženy sa v tehotenstve mení a majú väčšiu chuť konzumovať sladké alebo kyslé potraviny, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu. Mamičky veľakrát maškrtia aj v nočných hodinách, kedy už nedodržujú ústnu hygienu a potrava pôsobí cez noc na zuby najdlhšie. Situáciu vie skomplikovať ranná nevoľnosť. Dávenie a vyplavenie žalúdočnej kyseliny naleptáva povrch zuba. Žalúdočný reflux (vracanie jedla alebo pitia) alebo vracanie spojené s rannou nevoľnosťou môžu pokryť zuby silnými žalúdočnými kyselinami. Opakovaný reflux a vracanie môžu poškodiť povrch zuba.

Ak trpíte rannou nevoľnosťou, skúste sa riadiť týmito radami:

1.) Vyhnite sa čisteniu zubov ihneď po zvracaní. Kým sú zuby pokryté žalúdočnými kyselinami, čistenie zubov môže poškriabať zubnú sklovinu.

2.) Dôkladne si vypláchnite ústa obyčajnou vodou z vodovodu.

3.) Po zvracaní počkajte hodinu a až potom si umyte zuby.

4.) Niektoré tehotné ženy napína pri čistení zadných zubov. Je však dôležité si aj napriek tomu čistiť všetky zuby, aby ste sa vyhli zubnému kazu. Používajte zubnú kefku s malou mäkkou hlavičkou, ako je napríklad single kefka. Čistite pomaly, a ak Vám zubná pasta spôsobuje napínanie, čistite zadné úseky bez pasty. Dôležité pre zabránenie zubného kazu je mechanické odstránenie povlaku na zuboch.

Foto single kefka

Veľa budúcich mamičiek počas tehotenstva sprevádza tehotenský zápal ďasien. Hlavný spúšťač tu predstavuje samotné tehotenstvo a hormonálne zmeny spojené so zvýšenou produkciou estrogénu. Spolu so zníženou hygienou môže viesť až ku ťažkým stavom opuchnutých, krvácavých a bolestivých ďasien. Je preto dôležité strážiť si ústnu hygienu v tomto období, aby sme zabránili možným komplikáciám. Ak už u Vás tento problém nastal, navštívte Vášho zubného lekára, ktorý Vás po vyšetrení odošle na dentálnu hygienu.

Je pravda, že dieťa odčerpáva vápnik zo zubov matky a preto sa budúcim mamičkám ľahšie kazia zuby?

Nie je. Tento výrok je len mýtus. Zuby neslúžia ako rezervoár vápnika pre dieťa. Ako sme si spomenuli vyššie, tehotné ženy majú zhoršené podmienky v ústach a preto je oveľa jednoduchšie aby vznikol zubný kaz. Keď je kaz dostatočne veľký, zub sa pri žuvaní môže „zlomiť“.

Ako sa najlepšie pripraviť na tehotenstvo?

Mamičky, ktoré plánujú potomka by mali pred tehotenstvom navštíviť zubára na preventívnu prehliadku a kontrolu stavu chrupu. Röntgenové snímky pred tehotenstvom by mali byť samozrejmosťou, pretože práve z röntgenových snímkov sa lekár dozvie veľa informácií o stave chrupu budúcej mamičky. Aj zdanlivo malé kazy sa v tehotenstve môžu premeniť na boľavý zub, preto je komplexný pohľad na Váš chrup a prípadne opravy pred tehotenstvom na mieste.

Ako si udržať zuby a ďasná zdravé počas tehotenstva?

Je tiež menej pravdepodobné, že budete mať počas tehotenstva problémy so zubami, ak sa o svoje zuby a ďasná staráte ešte pred otehotnením.
Dodržuje týchto päť návykov pre zdravé zuby a ďasná počas tehotenstva:

1. Čistite si zuby aspoň dvakrát denne zubnou pastou s obsahom fluoridov. Poctivo očistite každú plôšku zuba, až kým zuby nebudú hladké pri dotyku jazykom. Používajte mäkkú kefku a na štetinky netlačte. Mäkká kefka bez tlaku nezraňuje ďasná a nevytvára citlivé krčky.

2. O medzizubné priestory sa starajte denne použitím zubnej nite a medzizubnej kefky. Práve v medzizubných priestoroch môžu vznikať medzizubné kazy, ktoré nemusíte zbadať, a predsa môžu pokaziť veľkú časť zuba.

3. Zdravo sa stravujte, obmedzte jedlá s vysokým obsahom pridaného cukru. Cukor je potrava pre baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz.

4. Pravidelne navštevuje zubného lekára na preventívnych prehliadkách raz ročne. Ak plánujete otehotnieť, navštívte svojho zubára, aby ste sa s ním dohodli na prípadných zákrokoch, ktoré možno vykonať pred tehotenstvom. Počas tehotenstva je potrebné navštíviť lekára 2-krát, najlepšie v prvom a treťom trimestri, aby sledoval Vaše ústne zdravie.

5. Ak potrebujete zubné ošetrenie počas tehotenstva, vhodné obdobie je počas druhého trimestra. Vždy upovedomte svojho zubára, ak ste tehotná. Zubní lekári prijmú dodatočné opatrenia, keď vedia, že ste tehotná, aby zabezpečili, že vaša starostlivosť je pre Vás a Vaše dieťa bezpečná.


katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Tehotenstvo
Starostlivosť

Tento web vznikol v spolupráci s

© COPYRIGHT - dentistry.sk 2022

V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať

Kontaktujte nás