Prečo sú dôležité preventívne prehliadky a v akom veku je vhodné zavítať s dieťaťom 1. krát ku zubárovi

Preventívna prehliadka neslúži len na " hľadanie kazov". Pri preventívnej prehliadke lekár skontroluje všetky zuby, vyšetrí ďasná, líce, jazyk, slinne žľazy, hrdlo, samotné postavenie zubov a čeľustí. To, čomu ste možno neprikladali význam, môže byť pre Vášho zubného lekára dôležitá informácia.

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Starostlivosť
Prevencia
Návšteva zubára
preventívne prehliadky.jpeg

Kedy ísť s dieťaťom prvý krát k zubárovi?

So svojím dieťatkom by ste mali navštíviť zubára od prerezania prvého zúbka. Zubár skontroluje nielen zúbky, ale aj celé ústa, hrdlo. V prvom rade ide však o to, aby sa Vaše dieťa zoznámilo so zubnou ambulanciou a skamarátilo so svojím zubárom, čo pomáha odbúrať strach z budúcich ošetrení. Zubár Vám takisto poradí, aká ústna starostlivosť je pre Vaše dieťa najlepšia. Situácia v ústach dieťaťa sa neustále mení a je dôležité ju sledovať až do dospelosti, preto deti a mladiství absolvujú preventívnu prehliadku 2x ročne až do 18-tich rokov.

Je len dobre, ak Vaše dieťa pozitívne naladíte na prvé stretnutie so zubárom. Určite sa treba vyvarovať rozprávaním o vlastných negatívnych zážitkoch, zbytočne tak prenesiete strach na svoje dieťa. Ak je potrebné začať s opravou niektorého zubu, pomáha, ak dieťaťu doma proces vysvetlíte. Zubár rozhodne nepoužíva pred dieťaťom znepokojivý slovník, tak by ste ho nemali používať ani vy. Malým deťom vysvetlí, že zúbok osprchuje so sprchou, umyje šampónikom a zalepí dierku s plastelínou. Slová ako vŕtanie alebo vŕtačka vyvolávajú u detí veľakrát zbytočný strach z ošetrenia.

Do 6. rokov si môže zubný lekár na preventívnej prehliadke zhotoviť malé detailné röntgenové snímky zubov. Tieto snímky odhalia skryté kazy, ktoré nie sú voľným okom vidieť. Nad 6. rokov sa odporúča zhotoviť aj veľký prehľadný panoramatický snímok (OPG), na ktorom je možné vidieť všetky mliečne zúbky aj so zárodkami trvalých zubov. Lekár má možnosť skontrolovať, či sú prítomné všetky zárodky trvalých zubov, alebo niektorý chýba, čo nie je možné stanoviť pri bežnom vyšetrení.  

Zubára pre svoje dieťa si môžete vyhľadať na stránke VÚC podľa obvodu, do ktorého spadá. Každý obvodný zubár vie ošetriť zubné kazy detí. Pri nespolupráci dieťaťa s obvodným zubárom sa dieťa môže odoslať na ošetrenie zubárom špecializujúcim sa výlučne na ošetrenie detí zvaným pedostomatológ. 

Pedostomatológ pracuje s dieťaťom aj po psychologickej stránke a vyzná sa v problematike ošetrovania nespolupracujúcich deti. Pedostomatológ často ponúka aj ošetrenie v analgosedácii alebo v celkovej narkóze. 

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Starostlivosť
Prevencia
Návšteva zubára

Tento web vznikol v spolupráci s

© COPYRIGHT - dentistry.sk 2022

V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať

Kontaktujte nás