Pečatenie- jednoduchá pomoc v boji proti zubnému kazu

Pečatenie je forma preventívneho zákroku, ktorý zabraňuje vzniku kazu na žuvacích plôškach zubov. Pečatidlo je materiál, ktorý sa nanáša na povrch zuba a zapečatí jeho povrch. Na zub sa potom nedostanú baktérie, ktoré by mohli spôsobiť zubný kaz.

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Prevencia
Starostlivosť
pecatenie.jpg

Prečo zuby pečatíme a ktoré zuby sú vhodné na pečatenie?

Hladké plochy zubov sa často čistia sami žuvaním, odhrýzaním či pohybom pier a jazyka. Na žuvacích plôškách stoličiek však môžeme nájsť členitý povrch tvorený jamkami a ryhami, v ktorých sa udrží povlak. Tieto miesta sú typické miesta tvorby zubného kazu, ktoré sa môžu aj horšie čistiť zubnou kefkou. Pri pečatení sa tieto ryhy a jamky “zalejú” pečatidlom a vznikne hladký povrch zuba, o ktorý sa dá ľahšie starať. 

Pečatia sa teda členité stoličky, predné zúbky sú hladké a pečatenie u nich nie je potrebné. 

Kedy je najlepšie zapečatiť zub?

Pečatíme ešte nepokazený zub, najčastejšie rok po prerezaní. Zapečatiť môžme aj mliečne stoličky. Pečatíme najčastejšie čerstvo prerezané trvalé šestky, ktoré sa prerezávajú v 6.-tich rokoch a sú to najčastejšie trvalé zuby postihnuté zubným kazom.

Je pečatenie bolestivé? Je potrebné zub vŕtať pred pečatením?

Pečatenie je zákrok bezbolestný, zub sa pri ňom nemusí vŕtať. Povrch zuba sa pred nanesením pečatidla očistí pastou a upraví roztokmi, ktoré slúžia ako lepidlo pre pečatidlo. Zákrok je jednoduchý a trvá krátko.

Ako dlho vydrží pečatidlo?

Spravidla vydrží pečatidlo niekoľko rokov, niekedy je nutné odpadnuté pečatidlo znovu naniesť. Princípom pečatidla je ochrániť zuby do veku, kedy je už dieťa natoľko zručné, aby si vedelo kvalitne a správne vyčistiť zuby aj samé. 

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Prevencia
Starostlivosť

Tento web vznikol v spolupráci s

© COPYRIGHT - dentistry.sk 2022

V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať

Kontaktujte nás