Ako vzniká zubný kaz?

Zamýšlali ste sa niekedy nad tým, ako vzniká zubný kaz? Veľa ľudí vie, že zubný kaz vzniká, keď prijímame veľa cukru a neumývame si zuby. Samotný proces vzniku kazu už však veľa ľudí nepozná.

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Zubný kaz
kaz.jpg

V ústach človeka žijú prirodzene rôzne kolónie baktérii. Nasťahujú sa sem po tom, ako vyrastie prvý zúbok, na ktorého povrch sa vedia zachytiť. Zvyškami potravy, odumretých buniek z líc a pier sa buduje premyslený ekosystém zvaný povlak, ktorý sa udržuje na povrchu zubov. Práve v ňom sa tieto kolónie udržujú a množia. V povlaku žijú rôzne typy kolónií, hlavne tie, ktoré sú zodpovedné za vznik zubného kazu. Tieto baktérie sa živia cukrom, ktorý štiepia na kyslé produkty. Kyseliny poškodzujú povrch zuba a spôsobujú v ňom defekty- zubný kaz. Baktérie pokračujú s osídľovaním nového priestoru a štiepia zub ďalej- čím kaz rastie.

Zubný kaz spočiatku nie je voľným okom nápadný a laik si ho nedokáže v ústach spozorovať. Na povrchovej vrstve zuba (sklovina) začína byť farebná zmena- v mieste kazu zub obelie a začne byť matný. V tejto fáze je kaz možné zastaviť pomocou fluoridových prípravkov aplikovaných na povrch zuba. 

Ak kaz postupuje ďalej, dostane sa do vnútornej stavby zuba- do zuboviny. Takto hlboké kazy už treba opraviť plombovaním, veľakrát je možné zbadať v zube malú dierku. Zákernejšie sú medzizubné kazy, ktoré vznikajú na stenách susedných zubov, na ktoré nemáme dobrý výhľad a spozorujeme ich len na základe röntgenových snímkov

Ak zubný kaz pokračuje ďalej, vzniká stále väčšia diera v zube. Zub nie je v tomto mieste pevný a nevydrží žuvací tlak, často sa zlomí. Pacienti prichádzajú do ambulancie so záhadne zlomenými zubmi, až kým ich zubár nepoučí, že za zlomenie je zodpovedný rozsiahly zubný kaz. Už toto štádium sa môže prejavovať citlivosťou zubu na sladké alebo studené.

Kaz však môže pokračovať čoraz ďalej do stredu zuba, kde je uložená zubná dreň, obsahujúca nerv a cievne riečisko zuba. Akonáhle sa baktérie z úst dostávajú do vnútra dreňovej dutiny, kde je nerv uložený, infikujú zubnú dreň a spôsobia zápal zubnej drene. To sa prejavuje bolesťou zuba.  

V tomto štádiu už nie je možné zub zaplombovať, ale zubár musí odstrániť infikované zubné tkanivo zo zuba. Vnútro zuba zaplní špeciálnym materiálom a bolesť prestane. Takto zub môže zostať na svojom mieste, v opačnom prípade sa musí zub vytrhnúť.

Mliečne zuby sú drobné, majú rozsiahle dreňové dutiny a preto sa kaz veľmi rýchlo dostane práve sem. Veľakrát potom zubný lekár stojí pred otázkou, či mliečny zúbok zachráni, alebo vytrhne. Veľký vplyv na toto rozhodnutie má spolupráca malého pacienta. Pokiaľ ubolené dieťa vôbec nespolupracuje s lekárom tak, aby boli zabezpečené podmienky pre úspešné vykonanie ošetrenia, je bohužiaľ jednoduchšie a rýchlejšie mliečny zub vytrhnúť a uľaviť tak dieťaťu od bolesti.

Je potrebné mliečne zuby zachraňovať?

Každý vie, že mliečne zúbky sú dočasné a neskôr vypadnú. Nie každý však vie, že je taktiež dôležité, kedy o mliečny zúbok dieťa príde. Mliečne zuby totiž “držia miesto” pri zložitom procese výmeny zubov a narušenie tohto procesu má za následok krivý a neestetický úsmev.

Preto sa zubár snaží zachrániť aj mliečny zúbok, v ktorom došlo k zápalu nervu.

Je zubný kaz nákazlivý?

Je možné zlé zuby zdediť? Ako sme už spomínali v tomto článku, ústa novorodenca sa s príchodom prvého zúbka kolonizujú baktériami.  Oblízanou lyžičkou či pusou na ústa je možné preniesť vlastné baktérie na dieťa. Preto sa neodporúča po deťoch oblizovať príbor a nechať ľudí so zlými hygienickými návykmi bozkávať Vaše dieťa na ústa.

Ako teda môžeme zabrániť vzniku zubného kazu?

Príčinou vzniku zubného kazu sú teda baktérie v povlaku. Baktérie sa živia cukrom z prijatej potravy. Pri obmedzení sladkých jedál a nápojov zabránime rastu baktérii a nadmernej tvorbe povlaku. 

Nestačí však len vynechať sladkosti, pretože cukor nájdeme aj v bežných potravinách ako chlieb, mlieko či ovocie.

Tu prichádza na rad pravidelné a dôkladné čistenie zubov, kedy kefkou mechanicky odstránime povlak zo zubov. Čím dlhšie si neumyjete zuby, tým dlhší čas majú baktérie na množenie a tvorbu kazu. Priemerne trvá zhruba 2 hodiny, kým sa na umytých zuboch znovu spustí tvorba povlaku.

Zubné pasty navyše obsahujú fluoridy, ktoré pomáhajú spevňovať oslabený povrch zuba a zastavovať začínajúce kazy.

Zhrňme si teda tri základné pravidlá, ktoré dopomôžu ku zdravému úsmevu Vašich detí:

  1. Obmedzte u Vašich detí prísun sladkostí a sladených nápojov. Vyvarujte sa najmä sladkostiam, ktoré konzumujete dlhší čas- cukríky, lízatká, sladené nápoje. Ak nemáte možnosť umyť vášmu dieťaťu zuby, dajte im aspoň napiť čistej vody, odplavíte tým nadbytočný cukor z úst.

  2. Snažte sa nedojčiť navečer alebo v noci. Cukor z materského mlieka alebo sunaru pôsobí celú noc na zuby, ktoré pokazia. Takéto typy kazov majú špecifický výzor, tzv. cumľové kazy (Early Childhood Caries- ECC).

  3. Umývajte vašim deťom pravidelne zuby, najmenej 2x denne. Tam, kde sa zúbky dotýkajú, použite medzizubnú kefku alebo Flosspick (šabličku). 

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Zubný kaz

Tento web vznikol v spolupráci s

© COPYRIGHT - dentistry.sk 2022

V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať

Kontaktujte nás