Ako si nájsť svojho zubného lekára?

Veľakrát sa obzeráme po zubárovi, až keď nás bolí zub. Tento prístup nás však dovedie iba k ďalším pokazeným zubom a prázdnej peňaženke. Prevencia je totiž takmer zadarmo, avšak rozsiahle opravy zubov sú po časovej aj finančnej stránke náročné.

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Návšteva zubára
Starostlivosť
Prevencia
ako si najst svojho zubara.webp

Či už je to dospelý pacient, alebo detský pacient, každý by mal mať svojho zubára. Váš zubár Vám na preventívnej prehliadke zhodnotí Váš chrup a celé ústa a navrhne Vám liečebný plán. Preventívna prehliadka je kľúčová pre Vaše zdravie a nie je dobré ju zanedbávať. Na preventívnu prehliadku sa chodí raz ročne. Zubár Vám povie o Vašom ústnom zdraví a pomôže Vám zlepšiť Vašu hygienu.

Častokrát majú pacienti problém nájsť zubára. Pritom každý, kto má trvalý pobyt na Slovensku spadá do určitého obvodu, ktorý ošetruje obvodný zubný lekár. Tento zubný lekár má obvykle zmluvy so zdravotnými poisťovňami a je povinný pacienta zo svojho obvodu zaradiť do svojho zoznamu pacientov. 

Svojho zubného lekára si teda môžete vyhľadať na stránke VÚC práve podľa svojej adresy trvalého pobytu. Bližšie informácie nájdete na tomto linku: 

https://www.e-vuc.sk/bsk/zdravotnictvo/kto-je-moj-lekar-zdravotne-obvody.html?page_id=64903

Je smutná pravda, že pacientov je na Slovensku veľa a obvodných lekárov málo. Na Slovensku funguje veľa kvalitných súkromných kliník, na ktoré sa môžete obrátiť. Zväčša disponujú modernejším vybavením a nižšou čakacou dobou na ošetrenie. Mnohé majú zmluvu s poisťovňami, avšak vyskytujú sa aj nezazmluvnené kliniky.

Ako je to s ošetrením detí?

Každý obvodný zubný lekár dokáže ošetriť dieťa. Avšak ošetrenie detí je časovo náročnejšie a vyžaduje si osobitý prístup od zubára. 

Pri nespolupráci dieťaťa s obvodným zubárom sa dieťa môže odoslať na ošetrenie zubárom špecializujúcim sa výlučne na ošetrenie detí zvaným pedostomatológ. Pedostomatológ pracuje s dieťaťom aj po psychologickej stránke a vyzná sa v problematike ošetrovania nespolupracujúcich detí. Pedostomatológ často ponúka aj ošetrenie v analgosedácii alebo v celkovej narkóze. 

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Návšteva zubára
Starostlivosť
Prevencia

Tento web vznikol v spolupráci s

© COPYRIGHT - dentistry.sk 2022

V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať

Kontaktujte nás