Ako sa starať o zúbky detí v priebehu rokov

Ako a právne starať o detské ústa, keď sa podmienky stále menia? V tomto článku si povieme, aká starostlivosť je najvhodnejšia pre rôzne vekové kategórie od novorodenca po dospeláka.

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Starostlivosť
Prevencia
Návšteva zubára
starostlivost o zuby.jpeg

Starostlivosť od novorodenca až po dospeláka

Materské mlieko alebo výživa sú pre Vaše dieťa plné potrebných nutrientov,ktoré mu v tomto období dokonale nahradia pestrú stravu. Je dôležité si však uvedomiť, že materské mlieko alebo výživa je plné sacharidov, teda cukru. Je preto dôležité, začať s čistením úst hneď od začiatku. Dieťa si na tento návyk rýchlo zvykne a bude si ochotne čitiť zúbky aj v nekoršom období. Najmä počas nočného kojenia, keď už sa mamičke zatvárajú oči je dobré ústa pretrieť aspoň čistou gázičkou, aby sme zotreli aspoň najväčšie prebytky a nenechávali zvyšky mlieka pôsobiť v detských ústach. 

Pri prerezaní prvého zúbka je dobré začať s čistením kefkou. Dospelácke kefky sa do detských úst nezmestia, navyše môžu byť príliš tvrdé. Na tieto účely boli vyvinuté detské kefky. Môžete však použiť aj jednozväzkové kefky, dobre sa zmestia do malých detských úst a dobre sa s nimi manipuluje. Zuby čistíme nasucho, resp. s navlhčenou kefkou, na ktorej štetinky môžeme obtrieť nepatrné množstvo pasty. Najdôležitejšie je mechanicky zotrieť vrstvu povlaku zo zuba, aby sa nestihol rozvinúť zubný kaz.

Do 3. roku by malo Vaše bábätko mať kompletný mliečny chrup. Tu sa oplatí čistiť zúbky malou detskou kefkou. Zadné stoličky zvyknú rásť za sebou a dotýkať sa, čo dáva za vznik prvým medzizubným kontaktom. Priestory medzi zubami je potrebné čistiť, aby nevznikol medzizubný kaz. Obvykle si tieto priestory čistíme zubnou niťou a medzizubnou kefkou. Vašemu dieťaťu tieto priestory dobre vyčistíte pomocou tzv. šabličky- flosspick, čo sú medzizubné niťe natiahnuté v špeciálnom držiaku. Palcom a ukazovákom ju chytíte za oblúčik a máte nad niťou dobrú kontrolu. Takto niťou neporaníte ďasno v medzizubnom priestore a šetrnou manipuláciou si získate dôveru Vášho dieťaťa. Aj keď bude dieťa staršie, táto pomôcka sa Vám zíde v čistení medzizubných priestorov.

Do 3. roku života čistíme zúbky prevažne bez pasty. Dôležité je nedávať zubnú pastu deťom, ktoré ju nevedia vypľuť. Zubné pasty obsahujú fluoridy a rôzne penivé zložky ako SLS, ktoré nie sú určené na vnútorné užitie. Veková hranica je individuálna, pohybuje sa však okolo 3. roku života. Existujú aj zubné pasty pre deti do 3 rokov bez škodlivých aditív.

Čo sa nočného kojenia týka, je dobré ho pomaly zastaviť, pretože vtedy cukor pôsobí na zuby najdlhšie, v priemere osem hodín. Vzniká vrstva povlaku, ktorá pôsobí na mliečne zúbky hlavne v krčkovej oblasti, kde sa hormadí. Vznik kazu v tejto oblasti spôsobí, že sa zúbky začnú „odlamovať“. Tento druh kazu má svoj vlastný termín: skorý detský kaz alebo ECC (Early childhood caries). Neskôr sa taktiež vyhnite podávaniu sladených čajov alebo malinoviek (ani s medom), deti sa od cukru veľmi ťažko odučia.

Prvá zubná pasta má byť detská, so zníženým obsahom fluoridov. Zubnej pasty dávame malé množstvo o veľkosti hrášku. Je dôležité, aby deti zubnú pastu neprehĺtali, ale vypľúvali. Pokračujeme s čitením medzizubných priestorov so šabličkou, prípadne môžeme použiť medzizubnú kefku.

Od 8. roku už môžete začať používať zubnú pastu určenú pre dospelých s vyšším obsahom fluoridov.

Veľakrát nezveríme vlastnému dieťaťu kompletnú starostlivosť o domáce zvieratko, ale starostlivosť o jeho vlastné zuby nechávame na neho. Netreba zabúdať, že Vaše dieťa je stále dieťa a má iné priority ako tráviť voľný čas. Do osemnástich rokov za každé dieťa zodpovedá rodič. Preto by malo byť samozrejmosťou skontrolovať, ako má Vaše dieťa umyté zuby a dočistiť potrebné úseky.  Odporúčam dočisťovať alebo apoň skontrolovať ústnu hygienu až do 12- tich rokov. Keďže povlak môže byť pre svoju nevýraznú farbu ťažšie vidieť, výbornou pomôckou sa osvedčili byť farbiace roztoky alebo tabletky na povlak. Starý usadený povlak zafarbujú na fialovo a nový povlak na bledoružovo. Takto si môžete hravou formou skontrolovať, ako sú zúbky umyté.

Netreba opomínať medzizubné priestory, pretože práve tam povlak prirodzene zostava a spôsobuje medzizubný kaz. Je to aj miesto, kde si zubný kaz nemusíme všimnúť. Deti si v žiadnom prípade nevedia tento priestor sami vyčistiť, manipulácia so zubnou niťou je technicky náročná aj pre dospelých. Používajte preto šablicky – flosspick, neskôr môžete naučiť Vaše dieťa používať medzizubné kefky a nite. Ak si nie ste v technike istí, správnu manipuláciu Vám predvedie dentálna hygienička alebo Váš zubár.

Špeciálna starostlivosť pri fixných a snímateľných strojčekoch

Fixný strojček

Priemerne trvá liečba krivých zubov 2 roky. Počas tohto obdobia by ste mali klásť zvýšený dôraz na hygienu Vašich detí. Fixný strojček sa skladá zo zámkov prilepených na jednotlivé zuby, spojených drôtikom a gumičkami. To môže predstavovať sťažený terén pre čistenie zubov. Pokiaľ sa zámky dostatočne nevyčistia, zadržujú potravu v ústach. To vedie ku zlému dychu, zažltnutým zubom a v neposlednom rade ku tvorbe zubného kazu. Zuby budú skončia na konci liečby rovné, ale zažltnuté a pokazené.

Čistenie s fixným strojčekom (prilepeným na zuboch) je ťažšie a vyžaduje použitie špeciálnych pomôcok. Jednou z nich je jednozväzková kefka, ktorá pomáha čistiť oblasti nad aj pod zámkom a dostane sa aj na miesta, kam sa klasická kefka dostane len s obtiažami.

Ďalšou pomôckou sú špeciálne vyvinuté kefky, ktoré sa dostanú aj pod drôt strojčeka a nepoškodia ho.

Pri fixnom strojčeku je potrebné pravidelne používať tieto pomôcky, aby ste dokázali udržať hygienu úst.

Snímateľný strojček alebo neviditeľný strojček

Sníma sa na určitú časť dňa, počas jedla. Časté sú napr. nočné strojčeky. Hygiena je pri nich jednoduchšia ako pri fixných strojčekoch. Netreba však zabúdať, že aj na samotnom strojčeku sa hromadí povlak a preto je nutné čistiť aj samotný strojček kefkou. Na odstránenie zaschnutých častí môžeme použiť aj čistiace šumivé tablety na protézy, ktoré rozpustíme vo vode.

Je dôležité, aby dieťa nenasádzalo strojček na neumyté zuby. Povlak pod strojčekom bude pracovať a oslabovať zubnú sklovinu za vzniku zubného kazu aj na miestach, kde sa bežne kaz nevyskytuje.

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Starostlivosť
Prevencia
Návšteva zubára

Tento web vznikol v spolupráci s

© COPYRIGHT - dentistry.sk 2022

V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať

Kontaktujte nás