Ako sa prerezávajú mliečne zúbky a čo robiť s uboleným bábätkom

Rast nových zúbkov vie malé dieťa potrápiť. Ako sa prerezávajú mliečne zúbky, príznaky prerezávania zúbkov a ako zmierniť bolestivé prerezávanie si uvedieme v tomto článku.

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Dojčenie
Rast zubov
prerezavanie_2.jpg

Kompletný mliečny chrup tvorí 20 zubov- osem rezákov, štyri očné zuby a osem stoličiek. Mliečny chrup neobsahuje črenové zuby. Prvé zúbky sa prerezávajú postupne. Proces začína strednými rezákmi (jednotky) v období medzi šiestym až deviatym mesiacom. 

O asi dva mesiace neskôr nasledujú bočné rezáky (dvojky). Okolo roka sa prerezávajú zadné stoličky (štvorky), a až po nich nasledujú očné zuby (trojky) približne v 16.-tom mesiaci. Proces uzatvára prerezanie posledných stoličiek (päťky) ktoré prichádzajú okolo 2. roka. Celý proces zvyčajne končí do obdobia 2.5 roka dieťaťa. Do troch rokov má obyčajne dieťa kompletný mliečny chrup.

Tento proces je však individuálny, a preto nie je zriedkavé, že sa u niektorého bábätka vyskytne prvý zúbok predčasne už vo štvrtom mesiaci, alebo naopak je dieťa bezzubé vo veku jeden rok. 

Aké sú príznaky, že Vášmu dieťaťu rastie zub?

U niektorých bábätiek si ani nevšimnete kedy a už je nový zúbok na svete. V tých ťažších prípadoch vás čakajú uplakané noci. 

Vo všeobecnosti sprevádzajú prerezávanie zúbkov tieto typické príznaky:

  1. hryzenie a zvýšené slinenie

  2. opuchnuté a začervenané ďasná

  3. teplota

  4. celkový nepokoj dieťaťa

  5. nechutenstvo

  6. hnačky

Prerezávanie zubov môže byť pre dieťa náročné a bolestivé, v horších prípadoch je dieťa slabé, s teplotou a hnačkami. Veľakrát spolu preplačete celú noc.

Môžete si všimnúť, že Vaše dieťatko začne viac hryzkať. Hryzením sa snaží prirodzene podporiť proces rastu zubov. Taktiež hryzenie uľavuje dieťaťu od bolesti. Bábätko v tomto období viac sliní. Sliny môžu zaschýnať na kútikoch úst a vytvárať začervenané a zapálené ústne kútiky

V mieste prerezávania zúbka ďasno napuchne a začervená sa. Niekedy vznikne aj fialový vačok na ďasne, ktorý je vlastne podliatinka. V takýchto prípadoch je dobré navštíviť zubára, ktorý vačok otvorí a pomôže tak zubu, aby sa prerezal. 

Dieťa býva nepokojnejšie ako zvyčajne, častokrát kope, plače a odmieta prijímať mlieko. V ťažších situáciách sa vyskytnú horúčky a hnačky.

Ako môžeme dieťaťu pomôcť?

Prerezávanie zubov dobre podporujú rôzne hryzadielka, ktoré môžete vychladiť v mrazničke na pár minút. Chlad pomáha na boľavé ďasná a znecitlivuje ich. Masáž ďasien prstom taktiež pomáha urýchliť proces. 

V lekárni sú dostupné gély na prerezávanie zúbkov. Niektoré sú zložením čisto bylinkové, iné obsahujú anestetické zložky ktoré dočasne znecitlivujú ďasná. Vyhnite sa však veľkým množstvám gélu a držte sa návodu.

Pri teplote je možné podať dieťatku lieky na horúčku, o množstve liečiva je potrebné sa predom dohodnúť s lekárom alebo lekárnikom

katka@2x.png
MDDr. Katarína Kusynová

Obvodný lekár Matúškovo, Zentist

Dojčenie
Rast zubov

Tento web vznikol v spolupráci s

© COPYRIGHT - dentistry.sk 2022

V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať

Kontaktujte nás